top of page

AUTENTISK PIZZA I VÄRLDSKLASS

IMG_1596.JPG
image.png

Som ni säkert vet finns det olika pizzatyper, för er kanske napolitansk pizza är en av dem. Men för de riktiga nördarna finns det även tusen olika typer av napolitansk pizza. Vi gör våra pizzor på de mest moderna sättet - CONTEMPORANEO. Som på italienska är "nutida".

HUR GÖR VI VÅRA PIZZOR?

01

FÖRDEG

Vi börjar alltid att göra en typ av fördeg som kallas BIGA, en torr fördeg vars grundrecept är 500g vatten, 1000g mjöl & 2-3g jäst. Det speciella med BIGA är att man måste ha ett högt W-tal på mjölet för att kunna hantera den höga hydreringen. BIGAN ska sen jäsa cirka 18h i 18 grader eller flera dagar i kylen.

03

UTBAKNING

När man låtit bollarna jäsa cirka 2-3h rumstemp eller 6h i kyl kan man börja baka ut. Man måste ta ut degen lite i förväg om den stått i kylen för att få den i rumstemp. Man bakar ut degen till cirka 30cm, på en napolitansk pizza speciellt Canutto vill man att degen ska vara huvudkaraktären. Därför helst så lite toppings som möjligt. T.ex en enkel margherita. 

02

DEGEN & BOLLNING

Nästa steg är att göra själva degen, för det behöver man en bra degblandare för att kunna bilda glutenet. Man har ner all BIGA samt det resterande vattnet. Vilket är 250g för en 75% hydrering och bollar sedan 250-280g bollar. Viktigt att tänka på temperaturen på degen och vattnet - helst isvatten.

04

RÅVAROR

I det franska köket är kocken det viktigaste men i det italienska är det 110% råvarorna. Därför har vi ett samarbete med ICA Maxi stormarknad för att kunna handla färska råvaror inför varenda event eller catering. Vi försöker förhålla oss till AVPN:s regelverk för råvaror. Därför handlar vi mjöl & tomatsås från Lilla Napoli som tar in råvaror från Italien. 

Det är förstås en väldigt sammanfattad liten text om hur vi hanterar och gör grejer, t.ex har vi köpt en helt ny ugn för att kunna göra våra pizzor. Eftersom för att få ett rejält puff MÅSTE man ha väldigt hög temperatur i ugnen som vanliga hemmaugnar och vanliga pizzaugnar inte har. 

Vill ni veta något speciellt, eller har några frågor så är det bara att maila eller prata med oss under något event! Det är bara kul när ni undrar och frågar oss om tips eller kanske kan ge oss något tips? 

IMG_1589.JPG
Grymt goda pizzor!
Salami pizzan är en favorit 🤩

Peter Högrud

image.png

Frågor eller funderingar?

Hämta pizzorna här:

Önskeholmsgatan 28

692 71, Kumla

Tack

©2024 by Smedstorp a´la napoli. Powered and secured by Melwin Währme

  • TikTok
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Instagram
bottom of page